Uvodna upoznavanja s reumom

 

Nazad na početnu

Živjeti  sa  reumom

Društvo za borbu protiv reume 

 

Masaža je vjerojatno najstariji postojeći način liječenja i kao takva doživjela je mnogobrojne izmjene i nadopune zavisno o razvoju kulture i zdravstva u pojedinim krajevima svijeta.

7 kriterija za perpoznavanje reume

Zlatna pravila

Preventiva

Masaža

masaža - grč. masein = gnječiti, podrazumijeva niz pokreta fizioterapeuta na površini tijela i manipulaciju tjelesnih tkiva (kože, potkožnog tkiva i mišića).  

Pošto je reuma hronična bolest i lijekove često treba uzimati do kraja života.
Zvanična medicina smatra da se reumatska oboljenja ne mogu izlječiti pa preporučuje metode za ublažavanje tegoba, a to su fizikalna terapija, analgetici (za smanjenje bola), smanjenje opterećenja pogođenog zgloba, pažljivi pokreti, masaža okolnih mišića i svakodnevne blage vežbe za razgibavanje.
Osobe koje imaju bolove, često se trude da miruju. To je pogrešno jer će se ukočeni zglob još više ukrutiti ako se miruje.

Postoje različiti aparati za masažu, ali  ručna masaža je najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Postoji nekoliko tipova ručne masaže - Švedska masaža, masaža dubokog vezivnog tkiva, Šaicu (Shiatsu) masaža.

U Evropi je najraširenija metoda masaže terapeutska masaža, čiji je glavni efekt poboljšanje cirkulacije krvi i prehrane tkiva. To dovodi do smanjenje napetosti mišića, uklanjanje otpadnih materija nastalih radom mišića, veća elastičnost kože. Istovremeno se, podraživanjem neuro-vegetativnog živčanog sistema dolazi do opuštanja uz osjećaj zadovoljstva.

Masaža pomaže u oslobađanju od stresa i razdražljivosti.

Masažu treba je izbjegavati kod otvorenih rana na koži i bolesti zgrušavanja krvi.

Uslovi za izvođenje masaže
- Prostorija - treba biti dobro prozraćena i ugodno zagrijana (22-24 °C).
- Sto - treba biti ugodno mekan, tvrde podloge, širine 75-80 cm i dužine 200 cm, prekriven čistom plahtom.
- Pacijent - treba biti prekriven čistom plahtom osim onog dijela tijela koji se obrađuje, koža čista i bez akni, osim kada je to indicirano kao kod ručne limfne drenaže (RLD u tretmanu bora, strija ili akni).
- Maser - treba imati znanja iz mnogih područja te imati cjelovit društveno socijalni (holistički) pristup.
Efekti masaže:
- postiže se stanje opuštenosti
- poboljšava se protok krvi i limfe
- smanjuje bolnost i napetost mišića
- pojačava tonus mišića ili ih relaksira
Zahvaljujući tome smanjuje se upala i bol u zglobovima
Masaža pozitivno djeluje i na um, poboljšava pažnju, ublažava nervozu i poboljšava san. Poslije uspješne masaže se osjećamo odmornijim i zadovoljnijim.

Neki tipovi i tehnike masaže

- Klasična švedska masaža je najpoznatijih tehnika masaže. Svrha klasične masaže je opuštanje cijelog tijela. Masaža se izvodi u vidu kombinacije pet osnovnih pokreta koji su usmjereni prema srcu. Najčešći zahvati su trljanje, glađenje i vibracija. Ovako se poboljšava rad žlezda i povećava se tonus muskulature.
- Relaksirajuća masaža je nježni i umirujući tretman u prijatnom ambijentu sa muzikom za opuštanje. Koriste se elementi akupresure.
- Kraljevska masaža znači masiranje sa dva terapeutom koji rade simultano na dvije strane tikela. Uglavnom se koriste klasični pokreti sa kombinacijem refleksoterapije i aromaterapije.
- Limfna drenaža je vrlo efikasnih tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva. Limfni sistem predstavlja pomoćni put preko koga se tečnost iz međućelijskog prostora vraća u krvotok. Predstavlja jedan od glavnih puteva za apsorpciju i transport masti iz digestivnog trakta. Ravnoteža limfnog sastava bitna je za dobar rad imunog sistema.

Last update oktobar 2018.