Vježbe za slabinski dio kičme


Desetak minuta dnevno rasteretite slabinski dio kičme tako što ćete ležati na ravnoj podlozi s nogama podignutim na veći podložak (hoklicu), sa glavom na anatomskom jastuku.


Stojeći uza zid naizmjenično se polako spuštajte koliko je moguće, a zati izdižite “rastući” koliko je moguće i opustite se (glava i leđa su stalno u kontaktu sa zidom), (ponoviti 5 puta dnevno).


Ispružite se na podu i uz pomoć ruku izdižite lagano istežući vrat.Blažim pritiskom zadržite kukove na podlozi. Zadržite se u ovom položaju dok izbrojite do 20 i ponovite 5-10 puta.


Lezite na leđa sa savijenim koljenima. Lijevom rukom dodirnuti desno koljeno. Zadržati položaj 5-10 sekundi. Vježbu ponoviti sa drugom stranom. Kod pravilnog izvođenja vježbe, glava i oba ramena lagano se podižu od poda.


Leći na leđa sa savijenim koljenima. Noge su lagano privučene, stopala su položena na pod u nivou ramena. Lagano podizati bokove tako da se pršljen po pršljen podiže od podloge. Napeti mišiće stomaka i zadnjice da sa tijelom čine jednu liniju.


Leći na stomak sa ispruženim nogama. Ruke staviti u pored glave u obliku slova U.

Podići istovremeno obje ruke, a lopatice povlačiti prema kičmi. Ponoviti 5-10 puta.


Leći na leđa sa savijenim koljenima. Stopala pristoniti na zid tako da potkoljenice i natkoljenice čine prav ugao. Stopalima lagano pritiskati na zid, a kičmom na pod, sve do osećaja napetosti. Lagano opustiti mišiće 5 do 10 sekundi. Ponoviti 5 puta.

 
 


na početnu vježbe