Podjela reumatskih oboljenja

Osnovna reumatska oboljenja

Reumatske bolesti su velika grupa oboljenja koja najčešće zahvata sistem za kretanje čovjeka (kosti, zglobove, mišiće..) izazivajući bol i otežanu pokretljivost.

Često se termin reuma, upotrebljava kao simptom, a ne bolest. Zato je važno da se tačno ispita kakve smetnje stoje iza simptoma i koja je to vrsta oboljenja.

Reumatska oboljenja možemo podjeliti na:

upalne reumatske bolesti: reumatske groznica, reumatskii artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondiloartritis, lupus eritematosus, skleroderma i dr.

degenerativne reumatske bolesti: kondroza, osteoartritis (artroza), osteokondroza, spondilitis i spondiloartritis i dr.

vanzglobni reumatizam:

razna bolna stanja: postoperativna bolna stanja nakon manjih ortopedskih, stomatoloških i drugih manjih kirurških zahvata, mišićni reumatizam, bolno rame, posttraumatska stanja (prijelomi, uganuća, iščašenja), primarna dismenoreja, bolna stanja kičme, fibromijalgija, burzitis, tendinitis, tendovaginitis, panikulitis i dr.

Upalni reumatizam može biti izazvan infekcijom, ozljedama i sl. ali najčešći uzrok jest autoimuna reakcija na vezivno tkivo u zglobovima ili nekim drugim organima.

Degenerativni reumatizam posljedica je staračkih promjena i "dotrajalosti" zglobova - nedostatak glukozamina i kondroitina u staračkoj dobi. Narodni naziv za degenerativni reumatizam jest "okoštavanje".

Degenerativna bolest zglobova, za koju se u Evropi odomaćio naziv artroza iliosteoartroza, dok se u anglosaksonskoj literaturi uglavnom koristi naziv osteoartritis (OA) iako se ne radi o klasičnoj upali, najčešća je zglobna bolest uopšte, a i najčešći uzrok funkcijskog oštećenja lokomotornog sistema..U novije vrijeme termin osteoartritis susreće se sve češće i u domaćoj literaturi.

OA je karakteriziran žarišnim gubitkom zglobne hrskavice, stvaranjem nove kosti u području neposredno ispod oštećene hrskavice (subhondralnoj kosti) i na zglobnim krajevima u vidu koštanih izdanaka (osteofita).

Najčešće reumatske bolesti:

Artroze 63%

Upalne reumatske bolesti 16%

Fibromialgija 13%

Drugi oblici 8%

Dob u kojoj se pojavljuju reumatske bolesti:

Do 18 godina 1 %

Od 19 do 60 godina 18%

Poslije 60 godina 81%