Liječenje - Reuma (rheumatica)

Liječenje

Liječenje treba započeti što je prije moguće!

Poželjno je čak i da se prije pojave bolesti poduzmu preventivne mjere u smislu vježbanja i zdravog života.

Prije svega održavanjem idealne težine. Suvišni kilogrami opterećuju zglobove. Na primjer, u slučaju da je tjelesna težina 20% veća od idealne, rizik od artroze koljena dvostruko je veći.

Liječenje je individualno razlikuje se od osobe do osobe, zavisi o dobi, smetnjama, načinu života, drugim bolestima.

Sastoji se od lijekova kojima se suzbija bol i upala, odmaranja, medicinske gimnastike (kineziterapija) i mjera predostrožnosti.

U osnovnom-temeljnom liječenju primjenjuju se lijekovi kojima se razvoj bolesti može usporiti, a katkad i zaustaviti.

Standardno se koriste nesteroidni antiflogistički (protivupalni) lijekovi (poznati kao NSA, NSAR, ili NSAID,  u koje spadaju brufen, voltarenan,), koji blokiraju sintezu prostaglandina, poticatelja upale.

Antireumatici imaju niz neželjenih djelovanja, tako da se smiju upotrebljavati samo ograničeno i pod nadzorom liječnika.

Ponekad se koriste i neopijatni, tzv. ''obični analgetici'' kod blage do umjerene boli, a najčešće se koristi paracetamol i aspirin. Iako ne uzrokuju oštećenja, oprez je neophodan zbog opasnosti od predoziranja.

Na upalne promjene nekog zgloba može djelovati i masaža pomoću leda (krioterapija), a na bol elektroterapija.

Ukoliko ste zakasnili i bolest je uznapredovala, obično se bolest ne može potpuno izliječiti, ali može se poboljšati kvaliteta života: ukloniti bol, smanjiti otečenost, održati pokretljivost zglobova. Na prvom je mjestu kineziterapija (rasteretne vježbe), što poboljšava pokretljivost zglobova, potiče procese obnavljanja hrskavice, jača mišiče i povećava stabilnost zglobova.

U jednostavnijim slučajevima možete vježbati sami, ali obično se bar u početku preporučuje da to radite uz pomoć fizioterapeuta, prema liječničkoj preporuci.

Postoje brojni pripravci za lokalno ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima.

Neki od njih sadrže NSAR, ali pripravci zasnovane na lokalo-anestetskom djelovanju određenih materija koji izazivaju osjećaj olakšanja boli (poput mentola, kamfora, kapsaicina i metil-salicilata, a ponekad sadrže i prirodna eterična ulja: eukaliptusa, klinčića, lavande, bora, terpentinsko ulje i dr.)

Takvi pripravci najčešće dolaze u formi masti, odnosno krema i gelova i rjeđe u obliku ljekovitih flastera. Ovi pripravci se vrlo brzo i lako upijaju kroz kožu.

Blagi lokalni anestetici, poput mentola, kamfora djeluju trenutno (ali samo privremeno), donoseći momentalno olakšanje, dok NSAR počinju tek naknadno djelovati.  

Najpoznatije, tradicionalo sredstvo koje se koristi u te svrhe jest tzv. tigrova mast.

 

Liječenje je moguće i sa Radiosinoviorteza (Radiosynoviorthese), kod koje se u upaljene zglobove injicira radioaktivna supstanca: RSO izotopi

 

Kod teških oštećenja nekog zgloba, ponekad je neophodno i hirurško liječenje: uklanja se upalno tkivo iz zglobne čahure (sinoviektomija). Nema rezova, već se kroz male otvore uvode sonde.

U slučajevima uznapredovane bolesti koja traje godinama, možda će trebati hirurški zahvat. Oštećeni se zglob može zamijeniti umjetnim (kuk, koljeno), a oštećene se tetive, posebno one u šakama, mogu vratiti na svoje mjesto i povezati.

Postoji i mogućnost operativnog odstranjivanja upaljene zglobne vode.

 Neophodno je prepoznati i pronaći  optimalan način liječenja. To je moguće samo uz stručan nadzor.

Nakon aktivne - medikamentozne faze, provodi se fizijatrijska terapija