Upalne reumatske bolesti 

Upalne
Kod upalnih reumatskih bolesti osnovni je proces upala, koja se razvija u vezivnom tkivu i u krvnim žilama posvuda u tijelu, ali može biti najizrazitija u pokretačkim organima, odnosno zglobovima ili u kičmi. 

Upalni mehanizmi na molekularnom nivou su  u kontekstu imunilogije jedna od najvažnijih tema.

Kod upalnih procesa prvi odgovor je porast proteina iz akutne faze, koji pokreću kaskadni proces sinteze imunomedijatora - molekula tipa citokina i interleukina. 

Upalni odgovor praćen povećanom sinteze imunomedijatora, dovodi do promjena u krvožilnom tkivu, sudjeluje u procesu ateroskleroze, mijenja strukture zglobova i uzrokuje promjene u zglobnim procesima uzrokujući reumatski artritis ili artroza, i na gastroenterološkoj razini, inducirajući poremećaj propusnosti crijevne sluznice, između ostalog.
Posljedica upalnog procesa: vazokonstrikcija, edem, bol...

Uobičajeni simptomi
Vidi sedam kriterija za prepoznavanje reume.
Javlja se postupno uz poremećaj opšteg zdravstvenog stanja. Bolesnik se brzo zamara već pri malim naporima, znoji se i javlja se osjećaj bola. Tokom vremena pojavljuje se se "jutarnja ukočenost" u zglobovima. 
Zglobovi mogu biti topli i otečeni jer se u njima nakuplja tekućina (eksudat). 
Ako se bolest ne liječi, zglobovi se izobličuju pa i potpuno ukoče. 

Dijagnostika
Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma na koje se pacijent žali, liječničkog pregleda i laboratorijskih pretraga krvi. Poželjno je rendgensko snimanje, naročito za praćenje razvoja bolesti. Normalno neophodna je konsultacija sa liječnikom vidi.
Upalne reumatske oblast počinju naglo i imaju karakteristične znakove koje je već zabilježio otac medicine, Hipokrat: otok (najčešće simetričan na obje šake), crvenilo, bol, toplinu, ali i oštećenje funkcije što ima za rezultat jutarnju kočenost malih zglobova šâka (što obično traje pola sata)

Krepitacije (fino škripanje) rijetke su u artrozama malih zglobova šâka, teško su prepoznatljive čak i liječnicima. Nešto su lakše prepoznatljive krepitacije u zglobu palca, posebno kod dominantne ruke. Grube krepitacije, pucketanja pri čvrstom zahvatu šaka, nisu zabrinjavajuća zvučna pojava. Posljedica su nastanka podpritisaka istezanjem zglobne čahure. Pucketanja u zglobnoj čahuri čuju se vrlo glasno zbog tzv. implozije, tj. izjednačavanja nižeg pritiska u zglobnoj čahuri s vanjskim višim atmosferskim pritiskom. Sličan fenomen bučne implozije nastaje pri razbijanju žarulje, kad se podpritisak u žarulji naglo izjednači s vanjskim, višim atmosferskim pritisakom.


Terapija
Sastoji se od 

- lijekova kojima se suzbija bol i upala, (medikamentozna, osnovna-temeljna faza)
- odmaranja, (osnovna i aktivna faza)
- medicinske gimnastike – kineziterapija (aktivna faza)
- i mjera predostrožnosti (faza prevencije)

Liječenje treba započeti što je prije moguće, što znači ranu dijagnostiku.