Psorijatički artritis

Psorijaticki artritis
Od psorijaze obolijeva od 2 do 3% svjetskog stanovništva. Pretpostavlja se da je i kod nas sličan procenat, mada je broj registrovanih bolesnika nešto manji.
Psorijaza je u rjeđim slučajevima praćena upalom jednog ili više zglobova, što nazivamo psorijatičnim artritisom. 

Psorijatični se artritis razlikuje od drugih oblika upale zglobova. 

Najnovija istraživanja pokazuju da je to posebna bolest, a ne reumatični artritis, kako se prije mislilo. Uzrok nastanka još nije poznat. 
I psorijaza i psorijatični artritis su često, ali ne obavezno nasljedni.
Često se kod bolesnika uporedo javljaju i drugi oblici artritisa i artroza.

Simptomi

Artritis koji dovodi do upale zglobova uzrokuje oteklinu, bol i zakočenost. Obično se ograničava na nekoliko zglobova.

Glavni simptomi su bolovi, deformiteti i oštećena funkcija upalom zahvaćenih zglobova, često se javlja bol u tetivama, u kičmi te bol u mišićima, naročito u početku bolesti.

Rjeđe se bolest javlja na velikim zglobovima (kukovima, koljenima, nožnome zglobu, ramenima, laktovima). Prsti s oboljelim zglobovima mogu promijeniti boju i odebljati.

U velikom postotku se javljaju promjene na noktima u obliku sitnih rupičastih udubljenja nokata pa do potpunog oštećenja cijelog nokta.

Stres može da dovede do pojave i pogoršanja i psorijaze i artritisa.

 

Dijagnostika

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, rendgenološkog nalaza i laboratorijskih pretraga a liječenje obuhvaća odvojenu terapiju psorijaze i psorijatičnog artritisa.

 

Liječenje

Psorijatičke promjene na koži liječe se različitim mastima.

Najčešće su to kreme koje sadrže kortikosteroide (hormone). (Kortikosteroidi: Grupa steroidnih hormona koje stvaraju i luce stanice kore nadbubrežne žlijezde.) Navedeni hormoni mogu uzrokovati stanjenje kože.

Ultraljubičasta svjetlost, sama ili u kombiniciji s lijekovima, uspješno djeluje na kožne promjene kod psorijaze.

Psorijaza se liječi po ustaljenim dermatološkim principima, a psorijatični artritis liječi se farmakoterapijom, fizikalnom terapijom, balneoterapijom (NAFTALAN),  a podjednako su važne opšte mjere, prevencija i PREHRANA.

Farmakoterpija se dijeli na temeljno liječenje i protivupalno liječenje.

Za protivupalno djelovanje koriste se hormoni kore nadbubrežne žlijezde i nesteroidni protivupalni lijekovi. Glukokortikoidi se mogu primijeniti sistematski u obliku tableta i intramuskularnih injekcija, ili lokalno u obliku infiltracije u upalom zahvaćeni zglob, kao vrsta blokade.

Od lijekova se koriste Sulfasalazin, Metotrexat, Azotioprin, Ciklosporin i soli zlata, ali se te soli sve rjeđe koriste.

Bol i jutarnja ukočenost zglobova obično se dobro liječe antireumatskim lijekovima (NSAR). Ti se lijekovi najčešće uzimaju naveče, nakon večere.

Takvo liječenje obično provodi reumatolog. Ako se koristi terapija solima zlata, ili metotreksatom treba pregledati mokraću i krvnu sliku. Naime, metotreksat može oštetiti koštanu srž u kojoj se stvaraju bijele krvne stanice (leukociti).

Kortikosteroidi utječu na zglobne znakove i poboljšanje nastaje već nakon 48 sati od njihove primjene. U dugotrajnoj primjeni uzrokuju više nuspojava. To je razlog zašto se daju samo povremeno, obično kada je bolest vrlo aktivna i teška

Balneoterapija, a naročito termalne vode koje sadrže sumpor odnosno naftne derivate povoljno djeluju na smirivanje zglobnih i kožnih simptoma.

Vrlo su dobre kupke od trina sijena jer imaju korisna svojstva, eterična ulja iz njih pri kupanju lako prodiru u pore. Već nakon treće kupke dolazi do olakšanja, bol iščezava, a pokretljivost se povećava. Kupke se obavljaju uveče, prije spavanja.

 

Kontraindikacije

Sistemska primjena izaziva niz nuspojava. Najčešće su one u probavnom traktu, želucu i u crijevima. Prekid terapije treba biti postupan.

Antireumatici se uvijek uzimaju nakon obroka, ili s pola do jedne čaše mlijeka. Tako se izbjegavaju nuspojave.

Starije osobe moraju uzimati manje doze od mladih bolesnika.

 

Prevencija
Preventivno je poželjno da se održi pokretljivost zglobova, naročito ruku.

to se postiže provođenjem jednostavnih vježvi.

Ako obole zglobovi šaka, njih treba razgibavati ujutro u toploj vodi. Ako su pak zahvaćeni koljenski zglobovi, potrebno je razgibavati zglobove i mišiće. Slično tome treba razgibavati ostale zglobove (kukove, nožne zglobove, i kičmu (vratnu i slabinsku) u smislu jačanja mišića.

Vježbe i plan vježbi obavezno treba da odredi fizioterapeut. Vrlo je važno to prihvatiti, obavljati vježbe i održati zglobove pokretnima, te jačati mišiće da bi se spriječila deformacija zglobova.

I bolesnicima sa psorijatičnim artritisom preporučuju se iste mjere opreza i dijete kao i kod običnog artritisa, vidi.