UV ZRAKE (UVA, UVB, UVC)

 Izvori:

  • sunce

  • solariji

  • živina kamena svjetiljka

  • fluorescentna svjetiljka

UV zraci imaju i pozitivno dejstvo zato što podstiču stvaranje D vitamina u čovekovoj koži, koji je značajan, pre svega za pravilno formiranje kostiju kod mladih naraštaja, ali i kod starijih osoba može ublažiti bolesti kao što je osteoporoza.
 

Pozitivni efekti:

- eritem

- pigmentacija

- baktericidno djelovanje

Kontraindikacije:

- fotosenzitivnost

- porfirija

- pelagra

- sarkoisoza

- pseufodotosenzibilizacija

- akutne bolesti

- DSL

 Indikacije:

- psorijaza

- acne vulgaris

- ulkusi – dekubitusni i varikozni

- žutica 

- erizipel

- degenerativne bolesti lokomotornog sistema

 

Dugotrajno izlaganje suncu je veoma opasno, ali ne postoji bolji način da se prikupi potrebna količina ultravioletnih zraka, neophodnih za rast i održavanje koštanog sistema. Zato budite oprezni da bi ste spriječili neželjene posljedice,
Suva, glatka i sjajna koža bolje podnosi sunce i odbija zrake u većem procentu. Pigmentovana koža takođe, jer pigment resorbuje UV zrake prije njihovog negativnog biološkog efekta. 

Koži je, kada se izlaže suncu, potrebna ne samo zaštita već i pomoć kako bi sačuvala vlažnost i elastičnost i da bi se spriječile eventualne upale i oštećenja. Kao zaštita svakako se preporučuje upotreba šešira sa širokim obodom, sunčanih naočara, zaštitne kreme, odjeće dugih rukava gustog tkanja i izbjegavanje dugotrajnog boravka na direktnom suncu.