ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija je primjena električne struje radi postizanja terapijskog učinka.
Elektroterapija ili direktna primjena električne energije je vrlo je važna terapijska metoda u fizikalnoj medicini. 

Njeno prvo i osnovno djelovanje je suzbijanje boli.

Liječenje istosmjernom strujom naziva se galvanizacija.
Galvanizacija deluje na tkivo između postavljenih elektroda, povećava prokrvljenost tkiva, smanjuje bol i poboljšava cirkulaciju

Iontoforeza
je unos lijeka u kožu pomoću galvanske struje.

 

Dijadinamične struje predstavljaju razne modulacije impulsnog toka galvanske struje po obliku, frekvenciji i amplitudi, imaju snažno analgetičko dejstvo koje se brzo postiže i traje nekoliko časova, deluju na smanjenje edema i hematoma.

Elektroterapiju dijelimo na onu s niskofrekventnim i visokofrekventnim strujama. 

Imobilizirana muskulatura stimulira se na jedan način, a paretična na drugi da ne dođe do degenerativne reakcije mišića.

 

Dijadinamske struje su niskofrekventne s polotalasno (50 Hz), ili kompletno ispravljenim (100 Hz) strujama sinusoida. Koristi se za analgeziju (lokalnu) i antiedematoznu terapiju.

 

Interferentne struje – nazivaju se još i Nemecove ili endogene struje.

 

Terapija niskofrekventnim strujama uglavnom obuhvaća frekventno područje do 140Hz, no neke struje, kao što su interferentne, dosežu frekvenciju oko 4000Hz (srednje frekventno područje). 

Visokofrekventne struje se u terapijske svrhe primjenjuju u frekventnom području od 0,5 do 3000 MHz. Nemaju podražajni učinak (ne mogu izazvati kontrakciju mišića).

Glavna karakteristike terapije visokofrekventnim strujama je u preobražaju električne energije u toplinsku u dubljim dijelovima tkiva

Terapija visokofrekventnim strujama naziva se i dijatermija.

 

Pacemaker je tu izrazita kontraindikacija jer će struja spržiti tkivo u okolini njega i drugih metala (endoproteze, geleri,…)