Navigator DV2

Reumatska oboljenja i očna stanja

Skleritis
Skleritis je upala beonjače (bijeli dio oka). Može doći do stanjivanja rožnice i beonjače, a na kraju i do rupture oka.. Skleritis je povezan sa autoimunim bolestima, i najčešće se javlja kada imuni sistem napada i uništava zdravo tkivo tijela pogrešno ga prepoznajući kao strano.
Od ukupno broja bolesnika sa skleritisom, za godinu dana u njih 14%, a za naredne tri godine u njih 30% javljaju se znaci smanjenja oštrine vida. Stopa smrtnosti u bolesnika s nekrotizirajućim skleritisom i pratećim sistemskim vaskulitisom iznosi i do 50 % nakon 10 godina od početka bolesti. (uglavnom zbog infarkta miokarda).
Reumatska oboljenja (kao autoimune bolesti) predstavljaju jedan od glavnih uzroka skleritisa (oko 50%) i to su:
reumatoidni artritis
psorijatični artritis
korištenje oralni steroida
Simptomi:
Bol i gubitak osećaja u oku; sjetljivost na svetlost (fotofobija) - vrlo bolna
Crvena prebojenost beonjače
Zamagljen vid, u nekim slučajevima moguće je delimičnp ili potpuno gubljenje vida
Suzenje očiju
Liječenje:
oralni kortikosteroidi
drugi oralni ili intravenozni lijekovi za smanjenje upale
Liečenje zavisi od vrste skleritisa. U većini slučajeva dovoljna je primarna terapija koja se zasniva na primene sistemskih kortikosteroida (npr prednizona u dozi od 1 mg/kg PO jednom/dan). Ako skleritis ne odgovori na sistemsku primenu kortikosteroida ili ako bolesnik ima nekrotizirajući skleritis i bolest vezivnog tkiva, indikovana je sistemska imunosupresija ciklofosfamidom ili azatioprinom, ali samo uz saglasnost reumatologa.
Prilikom terapije treba imati u vidu da se, uprkos uspješnom liječenju, postoji opasnost od remisije; skleritis se može ponoviti. Zato je važno da oftalmolog redovno prati stanje izazvano skleritisom.
jump top
Podnožje-Footer-veze-
Header dijagnostika