Header dijagnostika
Navigator DV2

Istine i zablude o reumi i reumatskim oboljenjima

Banjsko liječenje
Banjsko liječenje obično znači terapiju termalnom vodom.
Vrsta terapije zavisi pod oboljenja i vrste termalne vode.
Hiljade godina tradicije ne mogu biti uzaludne.
Neki od Hipokratovih načela su odbačeni, ali suština da je priroda najbolji lijek Vis medicatrix naturae, današnja medicina uglavnom prihvata.
Hidroterapija je stara kao i istorija čovječanstva i informacije o aktivnostima u vodi za terapijske namjene zabilježena je u najstarija vremena, još u doba Hipokrata 400 g. prije Hrista.
Hipokrat je vjerovao u važnost tretiranja cjelokupnog tijela kako bi se pronašao uzrok bolesti i smatrao da je izuzetno važno liječiti u skladu sa zakonima prirode.Harmonija je postizana pravilnom prehranom, tretmanima vodom (hidroterapija), odmorom, suncem i postom.
Čovjek je dio prirode i univerzuma, a zdravlje se može postići samo živeći u skladu s prirodom. Hipokrat i njegovi učenici shvaćali su da ako se povrati životna snaga, tijelo će prirodno samo sebe iscijeliti.
Da li banjske vode liječe ili olakšavaju reumatske bolesti?
Jednostavan odgovor da li banja može da izliječi neku reumatsku bolest ne postoji. Odgovor zavisi od vrste i stadija bolesti, doba bolesnika, banje, opšteg zdravstvenog stanja bolesnika i čitavog niza faktora.
Pod banjskom terapijom se najčešće podrazumjevaju ljekovite kupke i hidroterapija, mada postoje i ljekovite vode koje se piju. Kod osteoporoza pokretljivost otečenih zglobova se postiže rasteretnim vježbama, a zbog prirode vode vježbe se lakše i efikasnije izvode u vodi.
Ono što je nesporno, je da ukoliko se banjska terapija kombinuje sa ostalim metodama liječenja i provodi pod stručnim nadzorom postoje realne šanse za poboljšanje stanja kod gotovo svih reumatskih bolesti.
Dok se ne sazna uzrok većine reumatskih oboljenja i samo izlječenje će u pravilu biti nemoguće.
Reumatske bolesti su, u pravilu, hronične i liječenjem je moguće samo postići stanje remisije (odsutnosti aktivnosti bolesti).
Kombinovano sa odgovarajućim vježbama i lijekovima moguće je održavanje zadovoljavajućeg stanja bolesti.

Principi i fizički zakoni
Kondukcija i konvekcija – popuštanje boli i spazma.
Opšti fiziološki učinci hidroterapijePo Arhimedovom zakonu – tijelo uronjeno u vodu gubi prividno na težini onoliko koliko je težak volumen istisnute tekućine; što zavisi o posturi, površini tijela koja je uronjena, potkožnom masnom tkivu, težini kostiju ...
Gustoća vode – specifična gravitacija (voda 1, ljudsko tijelo 0.974) omogućuje izvođenje aktivnog pokreta sa manjim angažmanom mišića od onog izvan vode.
Termička svojstva vode
Povišen specifični toplinski kapacitet
Povećana sposobnost prenosa toplinske energije (kondukcija, konvekcija) – voda je puno bolji vodič topline od vazduha; masno tkivo je dobar izolator i zadržava toplinu (oprez kod pretilih osoba – mogućnost pregrijavanja- srčanog udara)
Opšti fiziološki učinci hidroterapije
Respiratorni sistem – disanje postaje brže i dublje
Kardiovaskularni sistem – puls, krvni pritisak, kontraktilnost miokarda
Živčani sustav – utjecaj na nociceptore
Poprečno-prugasti mišić – hladnoća povećava tonus i snagu mišića, sprječava umor; toplinski postupci toniziraju mišić, dugotrajna primjena smanjuje napetost mišića
Temperatura tijela
Reuma i banja -pojmovi koji se dopunjuju
Banja, odnosno hidroterapija pomaže, aktivno liječi i olakšava stanje kod većine reumatskih oboljenja.
Kako?
Za odgovor na ovo pitanje potrebno je izvršiti kompletno medicinsko snimanje konkretrnog slučaja.
Postoje rijetki slučajevi kad je hidroterapija kontraproduktivna, to su izuzeci, no možda baš Vi taj.
Prije odlaska u banju obavezno provjerite krvni pritisak. Postoji mogućnost da zbog problema sa pritiskom budete uskraćeni za neke od terpeutskih procedura.
Klasična preporuka je da se u banju ide dva puta po 20 dana godišnje.
Sve češće se čuju preporuke da se u banju ide 20 puta po dva dana godišnje. Međutim tu preporuku treba uzeti sa rezervom, ona je više danak ubrzanom i modernom tempu života nego što je medicinski opravdana. Organizmu je potrebno vrijeme da odreaguje na promjene.
jump top
Podnožje-Footer-veze-