Header dijagnostika
Navigator DV2

Istine i zablude o reumi i reumatskim oboljenjima

Reuma i sunčanje

Vitamin D
Nije nikakva novost da snčeva svjetlost doprinosi da nam kosti i zubi budu čvrsti. I ovoga puta je svemogući vitamin D u igri. Ova supstanca od vitalnog značaja omogućava apsorpciju velike količine kalcijuma iz hrane. Tako ovaj mineral preko krvi dospjeva u kosti i zube, gde se skladišti poput cementa.
Isto se odnosi i na mineral fosfor - nedostatak vitamina D znači nedostatak fosfora u unutrašnjem skeletu. Sunčeva svjetlost omogućava stvaranje ujednačenih rezervi kalcijuma i fosfora.
Na suncu smo srećniji
U proljeće nam se raspoloženje značajno popravlja. Samo nekoliko minuta ispod plavog neba doprinosi da postanemo poletni i optimistični, a brige nam deluju manje strašno. Ovo nije slučajno: UV zraci stimulišu mrežnjaču, a očni nervi moždane centre, gde se pojačano luči serotonin - najvažniji hormon sreće. Za samo nekoliko minuta zahvata nas poletno raspoloženje, a ublažava se i strah. Blagotvorno dejstvo je višestruko: pod uticajem smanjenja stresa regulišu se i imunološki sistem, kardiovaskularni sistem i varenje.
Ali:
Incidencija melanoma kod pacijenata s reumatoidnim artritisom liječenih metotreksatom
Pacijenati koji boluju od reumatoidnog artritisa, a liječe se metotreksatom, moraju se redovito kontrolirati jer imaju 50% veći rizik razvoja melanoma u odnosu na opću populaciju. Melanom je maligni tumor kože koji nastaje kao posljedica maligne transformacije melanocita kože, a pojavnost melanoma povezuje se sa povećanim izlaganjem sunčevim zrakama. Neugodno svojstvo melanoma je rana sposobnost metastaziranja, a što sa sobom nosi lošu prognozu i neuspjeh u liječenju.

Da li je i kad je sunčanje zdravo?

sunce
U SAD i Evropi su sprovedena sveobuhvatna istraživanja čiji rezultati jasno pokazuju da na jednu osobu koja umre od raka kože dolazi više od pedeset onih koji zbog nedovoljnog izlaganja suncu umiru od drugih vrsta raka.
Pravilno dozirano izlaganje suncu ne štiti samo od određenih vrsta raka.
Činjenica je da u južnim zemljama ima znatno manje obolelih od dijabetesa, hipertenzije i reume, a naučnici sada znaju i zašto. Za zaštitu organizma neophodan je vitamin D koji nam daruje sunce.
O blagotvornim dejstvima ovog vitamina iz dana u dan saznajemo sve više. Devedeset odsto dnevnih potreba za njim proizvodi koža, a ovaj proces je moguć samo pod dejstvom ultraljubičaste svjetlosti.
Zaštita i dužina sunčanja
Da biste uživali u blagodetima, a izbjegli neželjena dejstva sunčevih zraka, potrebno je da kožu dobro pripremite.
Dodaci ishrani, kao što su tablete i kapsule koje sadrže beta-karoten (biljni pigment) povećavaju količinu pigmenta u koži i predstavljaju dobru pripremu za sunčanje. Počnite da ih uzimate tri nedelje prije nego što se izložite suncu i nastavite da ih uzimate sve vrijeme sunčanja.
Vitamini E i C, beta-karoten, selen i kalcijum podižu otpornost ćelija kože na djelovanje UV zraka UVA i UVB su dvije vrste ultraljubičastog zračenja u suncu koje koža upija. UVB potiče proizvodnju vitamina D i može uzrokovati brzu preplanulost ili sagorijevanje na suncu. Nasuprot tome, UVA ne potiče proizvodnju vitamina D i treba mnogo da koža potamni ili izgori. Međutim, prodire dublje u kožu, i za razliku od UVB, može putovati kroz prozore i oblake. Ove karakteristike pružaju UVA zračenju potencijal da bude daleko opasnije od UVB zračenja.
Gotovo sve kreme za sunčanje blokiraju samo UVB zračenje. Kao takve, one takođe blokiraju proizvodnju vitamina D koji pomaže u sprječavanju raka, ali apsolutno nikako ne blokiraju UVA zračenja koje može uzrokovati rak.
Nadalje, većina krema za sunčanje sadrži hemikalije koje se lako apsorbiraju u kožu i time povećavaju rizik od raka! Kod sunčanja koža treba da bude suha. Da bi SPF (sun protection factor) zaista štitio od negativnih uticaja zračenja, tijelo mora da bude temeljno i potpuno osušeno.
Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 sati pre podne i četiri sata posle podneva. U tom periodu UV zračenje je najjače. Ako ste na bilo kakvoj terapiji antibioticima ne bi treba da izlaze na sunce uopšte, jer većina medikamenata proizvodi neku vrstu reakcije u kombinaciji sa toplotom koju proizvode UV zraci.
Preporuka, bez obzira na vrstu i faktor zaštitne kreme: Dnevno samo 15 minuta sunčanja!
Pijte mnogo ohlađenog crnog čaja. Crni čaj sadrži astringent čiji su tanini odlični u smirivanju kože koja je bila izložena suncu.
Melanom i reuma

Pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju povećani rizik kardiovaskularnih oboljenja, te kao takvi predstavljaju skupinu od posebnog interesa.
Priznati australijski stručnjak Rudolf Buchbinder i suradnici su istraživali rizik nastanka melanoma na 459 ispitanika sa reumatoidnim artritisom koji su liječeni metotreksatom. Podaci su korišteni iz Državnog registra za rak i Nacionalnog registra smrtnosti u Australiji.
Na osnovu tako prikupljnih podataka su došli do zaključka da pacijenti sa reumatoidnim artritisom koji su liječeni metotreksatom imaju 50% veći rizik razvoja melanoma u odnosu na opštu populaciju (SIR 1.5, 95% interval pouzadanosti [95% CI] 1.2-1.9), sa 3-strukim porastom incidencije melanoma. Štoviše, njihovi rezultati su potvrdili peterostruki porast u incidenciji non-Hodgkin limfoma (SIR 5.1, 95% CI 2.2-10.0), te skoro trostruki porast u incidenciji raka pluća (SIR 2.9, 95% CI 1.6-4.8.
jump top
Podnožje-Footer-veze-