NewPsA rss FB

Ustekinumab

ust_stelara Susreće se (češće) i pod imenom STELARA.
Po dejstvu vrlo sličan nešto starijoj (i poznatijoj) humiri.
ustekinumab Ustekinumab je ljudsko monoklonsko antitijelo koje se vezuje za p40 koji dijele IL-12 i IL-23. Ustekinumab blokira interakciju IL-12 i IL-23 sa njihovim receptorima.

Klinička ispitivanja su započeta 1998. kao lijek za Kronovu bolest, da bi se od 2002. ispitvao i za reumatski artritis.
Od 2005. se započelo sa aplikacijama i tretmanom psorijatčkog artritisa.

Godine 2009., golimumab (SIMPONI®), ljudsko monoklonsko antitijelo (mAb) s jednom mjesečnom potkožnom (SC) dozom, dobio je odobrenje za RA, psorijatični artritis (PsA) i ankilozantni spondilitis (AS).

Ustekinumab efikasno smanjuje aktivnost bolesti u svima njezinim domenama, unaprjeđuje funkcionalni status i kvalitetu života sprječavajući i inhibirajući radiografsku progresiju.
Primjena ustekinumaba se preporučuje alternativa inhibitorima TNF-α u slučaju kad ovi ne djeluju zadovoljavajuće, il se jave kontraindikacije.
Samostalno injekcija

Aplikacija

Primjenjuje u obliku potkožne injekcije u dozi od 45 ili 90 mg (zavisno od tjelesne mase-BMI). Namijenjen za primjenu pod vodstvom i nadzorom liječnika s iskustvom u dijagnosticiranju i liječenju.
Aplicira se svakih 12 nedelja, s time da se prve dvije injekcije apliciraju u razmaku od četiri nedelje.
Nakon što se utvrdi da ne postoje kontraindikacije pacijent može i da sam provodi terapiju i aplicira injekciju.

Nus pojave
Najčešće prijavljene nuspojave (> 5%) u kontroliranim razdobljima kliničkih ispitivanja psorijaze, psorijatičnog artritisa, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa kod odraslih bolesnika s ustekinumabom bile su nazofaringitis i glavobolja.
Većina je smatrana blagima, te nisu zahtijevale prekid liječenja u ispitivanju. Najozbiljnije prijavljene nuspojave uz STELARU bile su ozbiljne reakcije preosjetljivosti uključujući anafilaksu.

Mada se koristi i u kombinaciji sa metatraksatom (methotrexate) neke kliničke studije pokazuju da ta kombinacija nije od koristi; pa ovu kombinaciju koistite samo uz konsultaciju sa vašim liječnikom (koji će je preporučii vjerovatbo zbog nekog od komorbiteta).