NewPsA rss FB

Iksekizumab-Ixekizumab

ixeTalz Dostupan je i po nazivom Talz. 2016. FDA je odobrio korištenje za psorijazu, a 2017. za PsA.
Ixekizumab je monoklonsko protutijelo usmjereno visokim afinitetom na IL-17A i odobreno za psorijazu, psorijatični artritis (PsA) i aksijalni spondiloartritis. ixeCito
Liječenje ixekizumabom kod PsA bilo je povezano sa statistički značajno većim rizikom od reakcija na mjestu injiciranja u odnosu na placebo ili adalimumab.
Ixekizumab je imao statistički značajno manje ozbiljnih nuspojava od adalimumaba.
Ixekizumab je pokazao efikasnost za sve domene aktivnosti PsA bolesti kao i za usporavanje radiografske progresije bolesti.

Ixekizumab-Taltz je sam ili u kombinaciji s metotreksatom indiciran za liječenje aktivnog psorijatičnog artritisa kod bolesnika koji na jedan ili više DMARD lijekova (lijekova koji modificiraju tok bolesti) nisu dovoljno dobro odgovorili ili ih ne podnose.

Aplikacija

Ovaj se lijek primjenjuje pod vodstvom i nadzorom liječnika koji imaju iskustva u dijagnosticiranju i liječenju bolesti za koje je on indiciran.
ixe_ap_i
Preporučena doza je 160 mg supkutanom injekcijom (dvije injekcije od 80 mg) u prvoj nedelji, a zatim 80 mg (jedna injekcija) svake 4 nedelje (jednom mjesečno).
Preporučeni režim doziranja za bolesnike s psorijatičnim artritisom koji istodobno imaju i umjerenu do tešku plak psorijazu jednak je onome za plak psorijazu.
Mjesto injiciranja može se mijenjati. Ako je moguće, treba izbjegavati injiciranje u područja na koži zahvaćena psorijazom.
Otopina/štrcaljka se ne smije tresti.

Nakon adekvatne obuke o tehnici supkutanog injiciranja, bolesnici mogu sami injicirati Taltz, ako zdravstveni radnik utvrdi da je to prikladno. Međutim, liječnik se treba pobrinuti za odgovarajuće praćenje bolesnika.