NewPsA rss FB

Sekukinumab

seukinuamb_Cosent<x
Secukinumab, koji se među ostalima prodaje pod markom Cosentyx, ljudsko je monoklonsko protivtijelo koje se koristi za liječenje psorijaze, ankilozantnog spondilitisa i psorijatičnog artritisa.
Veže se na protein interleukin (IL)-17A i prodaje ga Novartis.
Prva studijska ispitivnja prezentovana su 2010.
2015. sekukinumab je odobren u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji za liječenje odraslih s umjerenom do teškom plak psorijazom.
2016. FDA ga je odobrila za liječenje odraslih s ankilozantnim spondilitisom i psorijatičnim artritisom, a 2018. odobreno je ažuriranje oznake koje uključuje liječenje umjerene do teške psorijaze vlasišta.
secukinolamb citokin
Secukinumab inhibira citokina, interleukin 17A, koji uglavnom proizvode upalne T pomoćne 17 stanice.
IL17A je pojačan u serumu osoba s psorijazom i u sinovijalnoj tekućini osoba s psorijaznim artritisom, te potiče upalu kada se veže na receptor interleukina-17 koji se eksprimira u različitim vrstama stanica, uključujući keratinocite u koži.
Secukinumab je prvi lijek za inhibiciju IL17A ikada odobren.

Aplikacija

Mogu se pojaviti alergijske reakcije u vidu sljedećih simptoma: osjećaj nesvjestice; oticanje lica, kapaka, usana, usta, jezika ili grla; poteškoće s disanjem ili stezanje u grlu; stezanje u prsima; kožni osip ili koprivnjača (crvene izbočine koje svrbe).
S_injekcija
Ako vaš liječnik odluči da vi ili njegovatelj možete dati vaše injekcije COSENTYX-a kod kuće, trebali biste proći obuku o ispravnom načinu pripreme i ubrizgavanja COSENTYX-a.
Ne pokušavajte sami injicirati COSENTYX dok liječnik ili medicinska sestra vama ili vašem njegovatelju ne pokažu kako injicirati COSENTYX.

Ako imate alergijsku reakciju, nemojte davati novu injekciju COSENTYX-a.