Navigator2

Uvodni pojmovi

7 kriterija za preliminarnu dijagnozu

amer&euro rheuma logo Ove kriterijume je uspostavio Američki koledž reumatologije (The Americal College of Rheumatology - ACR) u saradnji sa Evropskom ligom protiv reumatizma (The European League Against Rheumatism - EULAR) i poznati su kao 7 ACR kriterijuma za reumatizam.
Kako prepoznati reumu? Postavljeni su slijedeći kriteriji:
1. Jutarnja ukočenost zglobova koja traje najmanje 1 sat
2. Artritis najmanje tri ili više područja zglobova
3. Artritis zglobova šake ili prstiju
4. Simetrični artritis, tj. istovremeno oboljenje istih područja zglobova na obje strane tijela
5. Reumatični čvorovi (čvorovi ispod kože nad vršcima kostiju)
6. Reuma-faktori u krvi
7. Tipične promjene u rengenskoj slici šaka

Kriteriji 1-4 moraju trajati najmanje 6 sedmica, a za preliminarnu dijagnozu reume potrebno je da su ispunjena 4 od ovih 7 kriterija.
RTG Tačna dijagnoza se potvrđuje nalazima iz akutne faze.
Stvarna dijagnoza se postavlja na temelju simptoma na koje se pacijent žali, liječničkog pregleda i nekoliko laboratorijskih pretraga.
Detaljna anamneza uključuje:
opšti fzikalni pregled,
set preporučenih laboratorijskih analiza
(kompletna krvna slika, sediment urina, CRP, brzina sedimentacija, anti-ciklični citrulinirani peptid (aCCP), RF, transaminaze i antinuklearna tijela) i
radiografija šaka i stopala.

Rendgenski snimci prikazuju oštećenja kostiju i deformacije, te mogu pokazati koliko je bolest uznapredovala. Rendgenski pregled je obavezan kod pacijenata sa zahvaćenim cervikalnim dijelom kičme. Na RTG snimku može se vidjeti i stepen osteoporoze kostiju.

Analize krvi
crp U krvi možemo pronaći povećanu sedimentaciju karakterističnu za upalu i sniženu količinu hemoglobina.
Karakterističniji za reumatoidni artritis je pronalazak Creaktivnog proteina (CRP), viskoznost plazme i procijena imunoglobulina uključujući reumatoidni faktor (RF).
Reumatoidni faktor – RF je imunoglobulin (bjelančevina) čije se prisustvo u krvi utvrđuje posebnim laboratorijskim postupcima.
Pozitivni nalaz reumatoidnog faktora nije jednoznačni dokaz za ovu bolest, jer ga ponekad nalazimo i kod potpuno zdravih ljudi. RF nalazimo u oko 80 % bolesnika s reumatoidnim artritisom, i te bolesnike nazivamo seropozitivnima, dok one koji sigurno boluju od te bolesti, a reumatoidni faktor im nije nađen zovemo seronegativnim.
jump top
Header
26.02.2024.

Reuma i mi portal Živjeti sa reumom Antireuma.com

mojTim

Ukucajte pojam koji tražite i dobićete spisak topika na sajtu Antireuma koji ga sadrže.