Navigator2

Uvodni pojmovi

Preventiva: Kako preduprijediti reumu?

bmi Istraživanja provedena u nas i u svijetu pokazuju da prekomjerna tjelesna težina, zajedno s pušenjem, stresom, konzumacijom alkohola i nedovoljnom fizičkom aktivnošću, čini skup faktora rizika koji bitno povećavaju šansu pojave reumatizma.
Tjelesnu težinu treba smanjiti na optimalnu vrijednost. Optimalna težina je individualna. Vrlo pojednostaljeno može se reći da osoba treba imati onoliko kilograma koliko iznosi visina u cm iznad 100. Postoji na stotine drugih načina i tablica pomoću kojih se određuje idealna tjelesna težina. Karakteristično je da većina uzimaju težinu, visinu, dob, ali i tradiciju i podneblje pri određivanju idealne tjelesne težine. Kao najvjerodostojniji u tom smislu nametnuo se Index tjelesne težine (BMI) što je zapravo odnos između tjelesne težine izražene u kg i kvadrata tjelesne visine izražene u metrima.
izračunaj bmi
antinflamatorna piramida prehrane Analizirajte sami antiinflamotornu tablicu prehrane (preporučenu hranu za smanjivanje upala, a reumu karakterišu upale).
Za više detalja o dijeti zasnovanoj na ovoj tablici posjeti stranicu: Dr. Andrew Weil’s The Anti-inflammatory Diet Pyramid.
Šta jesti
 Treba jesti biljnu hranu bogatu željezom kao što je brokula, kelj, prokulica, cvjetača i grašak.
Neke amino kiseline, npr. histidin mogu pomoći da se organizam oslobodi suvišnih metala iz tijela (Cu, Fe). Zato treba jesti rižu, raž i pšenicu.
Treba jesti hranu koja je bogata sumporom, kao što su šparoge, jaja, bijeli luk i luk. Sumpor je neophodan za izgradnju hrskavice, vezivnog tkiva i kostiju i pomaže pri apsorpciji kalcija.
Drugi dobar izbor hrane su : lisnato povrće, nekiselo svježe voće, žitarice punog zrna i smeđa riža.
I svakako riba, naročito ribu dubinskih mora koja sadrži puno omega kiselina. One omekšavaju napetost zglobova, ali i odlažu pojavu umora.
Često bi trebalo jesti i ananas. On sadrži enzim bromelain koji djeluje na smanjenje upale. Da bi bio efikasan, mora biti svjež.
Posebnupre poruku  zaslužuje trešnja.
Zašto? Pogledajte u topiku Istine i zablude još nekoliko preporuka o "čudotvornoj" hrani i voću.
Šta izbjegavati
Treba smanjiti unos zasićenih masti.
Treba smanjiti unos mliječnih proizvoda i crvenog mesa jer oni sadrže masti a i zakiseljavaju krv, što je rekli smo povezano sa A.
Treba izbjegavati i citruse, kofein, so, duvan i sve što sadrži bijeli šećer. Treba izbjegavati hranu koja sadrži mnogo solanina ( paprike, patlidžani, paradajz i bijeli krumpir.
Šta pogoršava bolest (sem prekomjerne težine):
Dugotrajno sjedenje u nepravilnom položaju
Vlaga, nagle promjene vremena
Metaboličke bolesti (npr. šećerna bolest) stres (dokazano statistički) različiti faktori koji deluju na pad imuniteta (od stresa do drugih bolesti)
Oboljelim od artritisa preporučuje se da provode dosta vremena na svježem zraku i suncu.
Izlaganje suncu ubrzava sintezu vitamina D koji je neophodan za pravilno funkciju i sintezu kalcija u zglobovima.
Reumatizam se gotovo uvijek veže za stariju životnu dob. To je u tačno, ali nije obavezno. Uostalom, proces starenja počinje od začeća i traje do smrti; da budemo malo crnohumorni: Život je smrtonosna bolest.
Osnove za zdravo, aktivno starenje, uz očuvanje funkcionalne sposobnosti i unaprjeđivanje zdravlja u dubokoj starosti, postavljaju se u mladosti kroz pozitivno zdravstveno ponašanje.
šta treba a šta ne Mali primjeri kako se treba ponašati: Pogledajte i pokušajte zapamtiti!
Nema sitnica: Pitaće se starost, gdje je bila mladost...
Redovita i svakodnevna, umjerena fizička aktivnost najvažniji su u održavanju zdravlja i vitalnosti.
Kao i kod svih autoimunih oboljenja pretpostavljeni faktor rizika i kod reume je stres.
Stres je prirodna reakcija tijela, ali zbog današnjeg načina života često ga gomilamo više nego što smo ga sposobni otpustiti. Oslobodite se stresa!
Postoje stotine (pa možda i hiljade) uputstava i priručnika kako da se oslobodite stresa. Na našem portalu u dijelu Dijagnosti i rehabilitacija potražite neke od tih tehnika.
jump top
Header
17.07.2024.

Reuma i mi portal Živjeti sa reumom Antireuma.com

mojTim

Ukucajte pojam koji tražite i dobićete spisak topika na sajtu Antireuma koji ga sadrže.