Navigator2

Uvodni pojmovi

Svjetske i evropske zdravstvene smjernice preporučuju da se u terapiji reumatskih oboljenja koristi masaža, ali isključivo po uputama specijalista.

Masaža i relaksacija

masaža - grč. masein = gnječiti, podrazumijeva niz pokreta fizioterapeuta na površini tijela i manipulaciju tjelesnih tkiva (kože, potkožnog tkiva i mišića).
Pošto je reuma hronična bolest i lijekove često treba uzimati do kraja života.
Zvanična medicina smatra da se reumatska oboljenja ne mogu izlječiti pa preporučuje metode za ublažavanje tegoba, a to su fizikalna terapija, analgetici (za smanjenje bola), smanjenje opterećenja pogođenog zgloba, pažljivi pokreti, masaža okolnih mišića i svakodnevne blage vežbe za razgibavanje.
Osobe koje imaju bolove, često se trude da miruju. To je pogrešno jer će se ukočeni zglob još više ukrutiti ako se miruje.
Postoje različiti aparati za masažu, ali ručna masaža je najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu.
Postoji nekoliko tipova ručne masaže - Švedska masaža, masaža dubokog vezivnog tkiva, Šaicu (Shiatsu) masaža.
Terapeutska masaža
masaža U Evropi je najraširenija metoda masaže terapeutska masaža, čiji je glavni efekt poboljšanje cirkulacije krvi i prehrane tkiva. To dovodi do smanjenje napetosti mišića, uklanjanje otpadnih materija nastalih radom mišića, veća elastičnost kože. Istovremeno se, podraživanjem neuro-vegetativnog živčanog sistema dolazi do opuštanja uz osjećaj zadovoljstva.
Masaža pomaže u oslobađanju od stresa i razdražljivosti.
Masažu treba je izbjegavati kod otvorenih rana na koži i bolesti zgrušavanja krvi.
jump top
Header
26.02.2024.

Reuma i mi portal Živjeti sa reumom Antireuma.com

mojTim

Ukucajte pojam koji tražite i dobićete spisak topika na sajtu Antireuma koji ga sadrže.