Navigator2

Uvodni pojmovi

Reumatoidni artritis ili hronični poliartritis

U medicini se popularno za reumu upotrebljavaju nazivi reumatoidni artritis ili hronični poliartritis, po jednom od najčešćeh oboljenju ovog sindroma.
Reumatoidni- reumatski artritis je najčešće reumatsko oboljenje
Reumatoidni artritis je sistemska bolest vezivnog tkiva u kojoj se, kod većine bolesnika, kliničke manifestacije ispoljavaju uglavnom ili skoro isključivo na perifernim zglobovima. Najčešće zahvata male zglobove šaka i stopala. Kao posljedica perzistirajućeg sinovitisa postepeno nastaje destrukcija hrskavice i kosti, a kao posljedica deformacije zglobova. U terminalnoj fazi nastaje fibrozna ili rjeđe koštana ankiloza.
Pogađa približno 1% odrasle populacije u svijetu, skraćuje stopu preživljavanja i značajno smanjuje kvalitet života oboljelih osoba. To je sistemska, inflamatorna, autoimunska bolest vezivnog tkiva, a inflamacija primarno zahvata sinoviju.
Neki stručnjaci dijele reumatoidni artritis na tip 1 i tip 2. Tip 1 je rjeđi oblik koji traje najviše nekoliko mjeseci i ne ostavlja trajnu invalidnost. Tip 2 je hronični traje godinama, najčešće doživotno.
Kod ove vrste reume dolazi do upale zglobne vode, što može dovesti do upale površina susjednih kostiju, tetiva ili zaštitne ovojnice tetiva.
Kod upalnog procesa ukrućuje se zglobna voda (panus-Pannus), preplavljuje okolnu hrskavicu i uništava je.
Uzroci koji dovode do ovih poremećaja nisu u potpunosti poznati.
Pretpostavka je da postoje nasljedna sklonost, a novija istrživanja govore da su presudni imunološki uzroci.
Prema najprihvatljivijoj teoriji "okidač" reumatoidnog artritisa je kombinacija nekoliko faktora, među kojima su abnormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija te virusna ili bakterijska infekcija.
Rizične grupe
Reumatoidni artritis češći kod žena nego kod muškaraca u odnosu 3:1. Premda se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem.
Međutim zabilježeni su slučajevi i u ranoj životnoj dobi, čak i kod beba.
Smatra se da je rizik presudno određen i nasljednim faktorom.

Praćenje bolesti
Neophodne su kontrole kod porodičnog ljekara i reumatologa.
Obim laboratorijskih i drugih potrebnih pregleda provodi se po preporukama reumatologa.
Lijekovi i prognoza
Reumatoidni artritis liječi se lijekovima i promjenom načina života. Za uklanjanje boli i usporenje progresije oboljenja koriste se različiti lijekovi i terapije.
Cilj većine terapija lijekovima je dugoročno smanjenje upalnog procesa, sprečavanje oštećenja kostiju i ligamenata zglobova, očuvanje pokretljivosti, što veća ekonomičnost liječenja i odsustvo popratnih pojava.
Uz odgovarajuće zdravstvene mjere i promjenu životnih navika, oboljeli mogu očekivati dug i kvalitetan život.
Oboljelim se preporučuje fizikalni tretman dva puta godišnje. Više detalja, o ovoj i drugim bolestima sindroma reuma potraži u topiku
Dijagnostika i rehabilitacija
jump top
Header
17.07.2024.

Reuma i mi portal Živjeti sa reumom Antireuma.com

mojTim

Ukucajte pojam koji tražite i dobićete spisak topika na sajtu Antireuma koji ga sadrže.