Header dijagnostika
Navigator2
Reuma i mi portal Živjeti sa reumom

Biološki lijekovi: Etanercept

trade name Enbrel

embril Ovaj biološki lijek spada u DMARD ( Disease-modifying antirheumatic drugs u prevodu lijekovi koji mijenjaju tok bolesti) nove generacije. Odobren je u UK-u 2000. godine. Etanercept se upotrebljava za liječenje blagog do srednje teškog reumatoidnog artritisa, a daje se injekcijom.
Etanercept si bolesnici najčešće daju sami (nakon što ih medicinske sestre poduče kako dati injekciju), jer se primjenjuje potkožno (poput insulina) jednom nedeljno.
Klinička ispitivanja pokazala su da se lijek dobro podnosi te da je ujedno i efikasan, ublažujući bolove i jutarnju ukočenost te smanjujući oticanje zglobova i njihovu osjetljivost.
Etanercept se u osnovi sastoji od miliona umjetnim dobijenih receptora TNF-a.
Uz trošak od približno 21.250 Eura godišnje, liječenje etanerceptom trenutno je najskuplji od svih načina liječenja reumatoidnog artritisa.
Godine 2002. osvojio je »Prix Galien«, najcjenjeniju nagradu za inovativan lijek u UK-u.
Način djelovanja i primjene
entracept Etanercept je namjenski dizajniran kako bi snizio nivo faktora nekroze tumora. Kako bi oštetio ćeliju, TNF se mora prvo uhvatiti za posebne molekule na njezinoj površini zvane receptori TNF-a. (TNF vidi lijevo). Kod reumatoidnog artritisa i nekih drugih poremećaja imunosistema, proizvodi se previše TNF-a pa on na kraju uništava zdravo tkivo kao što su hrskavica i kosti (kod reumatoidnog artritisa).
Pomoć gdje je najpotrebnija
Kada se etanercept ubrizga receptori pokupe TNF alfa iz krvotoka, što sprečava hvatanje te bjelančevine za ćelije i nastanak upalne reakcije.
Na etanercept se gleda kao na velik napredak u liječenju reumatoidnog artritisa, jer pomaže većini pacijenata koji nisu imali koristi ni od jednog drugog načina liječenja. Takođe se pokazalo da je efikasan kod djece koja pate od juvenilnog oblika ove bolesti.
Iako se etanercept daje injekcijama, može se uzimati i kod kuće, prodaje se u prethodno napunjenim ampulama Lijek se mora drža u frižideru budući da je riječ o prirodnoj bjelančevini koja se na sobnoj temperaturi može raspasti.
Nuspojave
Neki su pacijenti imju blage reakcije na mjestu ušpricavanja i o infekcije gornjih disajnih puteva. Etanercept je uzrokovao malo štetnih učinaka u kliničkim ispitivanjima. Ipak neki stručnjaci izražavaju zabrinutost jer sprječava i dijelom gasi dio imunološke reakcije, pa može povećati rizik od limfoma i drugih vrsta raka.
Podnožje-Footer-veze-