Header dijagnostika
Navigator2
Reuma i mi portal Živjeti sa reumom

Biološki lijekovi: Infliksimab-Infliximab

trade mark REMICADE (Schering Plough Holandija) ibfli Monoklonsko protivtijelo usmjereno protiv citokina TNF-α. Koristi se kao biološka terapija kod reuma i psorijatičkog artritisa te ankilozantnom spondilitisu.
Blokira djelovanje faktora nekroze tumora, ali djeluje drugačije od etanercepta.
Infliksimab se sastoji od miliona istovjetnih protivtijela, zvanih monoklonalna protivtijela, koji su bili sintetizirani tako da budu usmjereni na TNF-alfa.
Kao i etanercept, Infliksimab može dovesti do znatnog poboljšanja kod pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, koji nisu reagovali na druge načine liječenja. Infliksimab je kimerično (mišje-ljudsko) monoklonsko protivtijelo koje se veže za faktor nekroze tumora alfa i tako ga blokiraju. Ovaj lijek bolesnici primaju u bolnici. Odobren je za liječenje reumatoidnog atritisa 1999. godine.

Način djelovanja i korištenja

influ Baš kao što se i naša prirodna protutijela hvataju za bakterije i viruse pa ih uništavaju, infliksimabova protutijela hvataju se na TNF-alfa i deaktiviraju ga. To znatno smanjuje količinu slobodnog TNF-alfa koji uzrokuje upalu i oštećenje zglobova.
Koristi se kao infuzija 3mg-10mg / kg tjelesne težine koja se daje intravenozno, a daje ga stručni zdravstveni radnik u postupku koji traje oko 2 sata.
Daje se svakih četiri ili osam nedelja. Obabavezan je dodatak metotrexata 15-20 mg / jednom nedeljno. Naime, bilježi se pojava protivtijela u 10-30% slučajeva, pa se zato obavezno se kombinuje s MTX.
Prema istraživanju objavljenom u aprilu 2000. godine u časopisu US Journal of Rheumatology, višestrukim dozama infliksimaba uzimane zajedno s metotreksatom postiže se dugoročno suzbijanje reumatoidnog artritisa. U jednom istraživanju provedenom na pacijentima u tri medicinska centra, kombinovano liječenje zaustavilo je napredak bolesti do 40 nedelja. Većina pacijenata pokazala je znatno poboljšanje nakon jedne ili dvije nedelje liječenja.

Nuspojave


Sindrom sličan gripi (sindrom otpuštanja citokina): povišena temperatura, rinitis i glavobolja. Ovo je veoma rijetka nuspojava, obično nakon prve infuzije.
Kod primjene infliksimaba moguća je pojava rekurentne tuberkuloze.
Podnožje-Footer-veze-