Header dijagnostika
Navigator2
Reuma i mi portal Živjeti sa reumom

Orthokin — Najčešća pitanja

1. Kakvi su rezultati Orthokin terapije?
Utvrđeno je da se Orthokin, ponekad u kombinaciji s operacijom, uspješno primjenjuje u liječenju akutnih ili hroničnih bolesti poput gonartroza, koksartroza, artroze ramena, lakta i gležnja, potom traumatskih ozljeda hrskavice, bolesne promjene tetiva i ligamenata, lumboishialgije, rupture mišića, itd. vs Prikaz redukcije VAS Scores (%) nakon 26 nedelja VAS score boli kod Orthokin® pacijenata (n=143) smanjio se za 31% više nego kod terapije Hijaluronskom kis.- (n=138) ili Placebo-skupinom (n=118). izvor: Gelenk - Studie Uni-Düsseldorf (05 / 2005)
2. Koja se stanja mogu tretirati Orthokin terapijom?
Orthokin terapija se preporučuje za liječenje bolova u zglobovima zbog osteoartritlsa (I - III stepena ) bolova u leđima, kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića, u kombinaciji sa ili bez operativnog tretmana. Orthokin terapijom se mogu istovremeno tretirati više područja na tijelu pacijenta.
3. Koje su uobičajene doze kod kod različitih indikacija?
Zglobovi
Akutne i kronične zglobne bolesti poput gonartroza, koksartroza, artroze ramena, kao i traumatske ozljede hrskavice, lumboishialgije, traumatske rupture muskulature i tetiva, etc.
serum se injicira se direktno u oboljelu zglobnu površinu
Uobičajena doza: 5 injekcija, 1/tjedno (3-6 zavisno od stanja)

Lumboishialgia
serum se injicira se direktno na korjen živca
Uobičajena doza: 1-2 inj.tjedno (maksimalno5)
4. Koje su prednosti Orthokin terapije?
Orthokin terapija se bazira na specifičnim supstancama koje nastaju u tijelu pacijenta pa se zato vrlo dobro prihvata.
Protivupalni i regenerativni rezultati su dugo djelujući.
5. Koliko dugo djeluju rezultati Orthokin terapije?
Svaki je slučaj poseban, i nemoguće je predvijeti koliko će dugo nakon primene Orthokin terapije trajati pozitivni rezultati poboljšanja kod određenog pacijenta.
Uopšteno, što je manji stepen oštećenja hrskavice ili drugog tkiva u trenutku kada tretman započne, to će pozitivni rezultati terapije duže trajati.
6. Postoje li kontraindikacije i nus pojave?

Preporučije se da se Orthokin terapija primenjuje kod pacijenala sa stabilnim zdravstvenim stanjem.
Zbog svog endogenog izvora, podrazumjevajući da on nastaje iz vlastitog seruma pacijenta i njegovog biološkog mehanizma delovanja,
Orthokin terapija se posebno dobro podnosi i nisu poznali sporedni efekti. Nije utvrđeno da Orthokin serum uzrokuje bilo koje negativno međudjelovanje s drugim lijekovima ili metodama liječenja.
Povremeno, sporedni efekti mogu biti uzrokovani samom injekcijom.
Ovaj tretman se ne preporučuje ako bolujete od akutne infekcije ili imate temperaturu, ako ste imali proliv u protekla tri dana, ako ste uzimali antibiotike u bilo koje vrijeme protekle sedmice, ili ste bili vakcinisani u posljednje 4 nedelje.
7. Koliko je ponavljanja injekcija potrebno?
Broj ponavljanja injekcija zavisi od stepena oštećenja u Osteoartritisu, jačini bola u leđima i oštećenju tkiva ligamenata i mišića.
8. Da li se Orthokin terapija može ponavljati?
S medicinskog gledišta Orthokin terapija se može bezgranično ponavljati.
Broj ponavljanja injekcija ovisi o stupnju oštećenja u osteoartritisu, boli u leđima i oštećenju tkiva tetiva, ligamenata i mišića.
Podnožje-Footer-veze-