Header dijagnostika
Navigator DV2

Dijagnostika reume

Upalna reumatska oboljenja

Upalne reumatske bolesti se često nazivaju i sistemskim upalnim reumatskim bolestima.
Navedeno znači da mogu zahvatiti više organa ili organskih sistema. U grupu upalnih reumatskih bolesti spadaju razni artritisi i upalne bolesti kičme (reumatski artritis, psorijatički artritis, enteropatski artritis, spondiloartritisi, sakroileitisi. Upalne reumatske bolesti mogu se javiti i uz neke druge bolesti s kojima im se tada isprepliću simptomi (upalne bolesti crijeva, plućne bolesti i sl.).
S obzirom na navedeno, kod bolesnika koji boluju od upalnih reumatskih bolesti ponekada imamo i mnoge druge simptome, uz bolove i oticanje zglobova, a koji su posljedica zahvaćanja drugih organa i organskih sistema (povišena temperatura, osip po koži, ranice u ustima, upale očiju, dugotrajan kašalj, bolovi u trbuhu uz proljevaste stolice i sl.).
Uzroci upalnih reumatskih oboljenja
Za većinu upalnih reumatskih bolesti se ne zna tačan uzrok bolesti.
Upalni reumatizam može biti izazvan infekcijom, ozljedama i sl. ali najčešći uzrok jest autoimuna reakcija na vezivno tkivo u zglobovima ili nekim drugim organima.
Najčešće se spominju se razni nasljedni i vanjski faktori kao presudni u razvoju bolesti.
Napretkom struke posljednjih se godina mnogo saznalo o patogenetskim mehanizmima u pojedinim upalnim bolestima, što omogućava više terapijskih opcija u liječenju upale koja je u podlozi upalnih bolesti zglobova.
Liječenje upalnih reumatskih oboljenja
Bol koja se javlja kod upalnih reumatskih oboljenja (tzv. upalna bol) tipično se javlja u mirovanju (noću ili ujutro) i popušta sa razgibavanjem i fizičkom aktivnošću. Dakle, gotovo tipično za upalnu reumatsku bol je da tokom dana popušta i umanjuje se.
Uz bol često se javljaju otekline a ponekad i gubitak funkcije pojedinog zgloba.
Primarni cilj lječenja je umanjivanje bolova, smanjenje otoka i uspostavljanje normalne funkcije zgloba.
Liječenje upalnih reumatskih bolesti usmjereno je na liječenje upalne reumatske bolesti i na liječenje pridruženih stanja i bolesti (npr. infekcije, povišen krvni tlak i šećerna bolest). U liječenju upalnih reumatskih bolesti koristimo se farmakološkim i nefarmakološkim metodama liječenja, koje su komplementarne.
Nefarmakološke metode liječenja
U nefarmakološke metode liječenja spadaju edukacija i savjetovanje bolesnika o samoj bolesti i mogućnostima liječenja, promjena životnih navika bolesnika, redukcija tjelesne težine ako je potrebna, prestanak pušenja, usvajanje pozitivnih životnih navika, uključivanje u udruge bolesnika te različite metode fizikalne terapije. Pri edukaciji i savjetovanju bolesnika vrlo je važno upoznati bolesnike s prirodom same bolesti (uzroci, mogući ishodi i komplikacije bolesti) te dostupnim modalitetima liječenja (prednosti i nedostatci pojedinih modaliteta liječenja).
Farmakološke metode liječenja
Farmakološke metode liječenja podrazumijevaju liječenje lijekovima. Farmakoterapija je usmjerena na simptomatsko liječenje (npr. analgetici, antipiretici, lokalna terapija u vidu analgetskih gelova i masti), liječenje pridruženih bolesti (npr. antibiotici, lijekovi za snižavanje krvnog pritiska ili nicoa šećera u krvi) i liječenje upalne reumatske bolesti.
Lijekovi
Lijekovi propisuje liječnik porodične medicine.
Obično su to nesteroidni protuupalni lijekovi, koji imaju dvojako djelovanje - protuupalno i analgetsko, te uz to ako je potrebno i „čiste" analgetike kako bi se bolesnicima umanjila bol i olakšalo obavljanje svakodnevnih funkcija i obaveza. Nakon postavljanja definitivne dijagnoze u liječenje se uvode lijekovi koji imaju jako protuupalno/imunosupresivno djelovanje i na taj način zaustavljaju upalu i sprječavaju razvoj oštećenja zglobova te samim time i razvoj invaliditeta.
Izbor osnovnog antireumatika kojim će bolesnik biti liječen zavisi o vrsti upalne reumatske bolesti (reumatoidni artritis, psorijatički artritis, ankilozantni spondilitis) i pridruženim stanjima i bolestima pojedinog bolesnika.
Pristup liječenju je individualan za svakog bolesnika i rezultat je suradnje liječnika i bolesnika.
jump top
Podnožje-Footer-veze-