Header dijagnostika
Navigator DV2

Rehabilitacija

Klimatoterapija

Klimatoterapija za liječenje bolesti koristi blagodati pojedinih klimatskih osobina pojedinih krajeva.
Vremenska osjetljivost je multifaktorijalni fenomen, a najznačajnije su promjene barometarskog pritiska, temperature i vlage.
Terapijski učinak klimoterapije može biti poštedni ili podražajni.
Iz ove grane terapije nastaje zdravstveni turizam koji pruža profilaksu, rehabilitaciju, ali i liječenje nekih bolesti. Klimatoterapija se može primijeniti kao rekreativna aktivnost ili profilaksu boravkom u nekoj regiji tokom vikenda, godišnjih odmora, odnosno ciljanim boravkom radi rehabilitacije u nekoj od destinacija koje se bave zdravstvenim turizmom.
Klimoterapija predstavlja "reaktivnu terapiju" jer se očekuje povoljan odgovor bolesnikova organizma na utjecaj specifičnih klimatskih faktora, karakterističnih za pojedina klimatska područja.
Uticaj klime na reumu
Klimatoterapija povoljno djeluje na hronične reumatske bolesti, bolesti disanja i kardiovaskularnog sistema, postraumatska stanja i kožne bolesti.
Statistički je dokazano da se bez obzira na iste radiološki dokazane degenerativne promjene, osobe koje rade u toplom okruženju manje tuže na bol od onih koje rade u hladnim uslovima.
Vrijeme utiče na bolest: sivo nebo, kiša, snijeg i hladnoća u pravilu pogoršavaju simptome.
Najbolja je stabilna i suha klima: vlaga i nagle promjene vremena mogu pojačati bol. Govori se o bolestima koje su "osjetljive" na vremenske prilik, kao npr.: reumatoidni artritis, osteoartritis, lumbalni bolni sindrom, giht, glavbolje itd. Za ove bolesti je suhu i toplu klimu možemo smatrati oblikom fizioterapije.
Promjene temperature različito utječu na različita tkiva.
Tetive, mišiće i kosti (zbog tkiva različite gustoće) hladnoća i vlaga kontrahira (stišće) ili ekspandira (širi) na različite načine. Te promjene dovode do podraživanja živaca, što dovodi do pojave reumatskih bolova.
Klimatoterapija, predstavlja podršku osnovnom liječenju, a u stanjima bez oboljenja predstavlja važnu sekundarnu prevenciju protiv mogućeg ponovnog vraćanja bolesti.
I ovdje je pristup i vrijeme trajanja terapije individualan, jer svaki bolesnik reagira individualno na liječenje.
Osnovna preporuka je da terapija bude duža od vremena aklimatizacije. Aklimatizacija je vrijeme potrebno da se tijelo prilagodi na određenu visinu i na druge klimatske faktore.
Klimatske zone

Klimu definišu razičiti faktori. Kao osnovni možemo nabrojati
- fizikalne: temperatura, pritisak, vjetar, sunce, elektricitet,
hemijske: smog, vodena para, aromatske tvari, peloidi, i
biološke: virusi, bakterije, gljivice
Uopšte klima je definisana geografskom širinom (položajem u odnosu na ekvator) i nadmorskom visinom.
Mi se nalazimo u umjerenom pojasu, pa su shodno tome su osnovni oblici klime i terapija klimom definisani nadmorskom visinom:
- morska klima (talasoterapija)
- nizinska – do 300 m
- brdska – 300-1000 m
- planinska – preko 1000 m
Najmanje zdravstvenih problema donosi umjerena klima sa blagim promjenama.
Kod reumatskih oboljenja se najčešće i najviše primjenjuje balneoterapija (banjsko liječenje) i talasoterapija (morske kupke).
jump top
Podnožje-Footer-veze-