Header dijagnostika
Navigator DV2

Rehabilitacija

Helioterapija-Fototerapija-Terapija svijetlom

Često se koristi fraza da je svjetlost izvor života, što je i činjenica. Ta činjenica ima za posljedicu korištenja svjetla kao terapije.
Terapija svjetlom je primjena svjetla (iz elektromagnetskog spektra) u terapijske svrhe.
Može se shvatiti kao vrsta klimoterapije.
Svjetlost kao terapija
Upotreba svjetlosnih zraka u terapeutske svrhe datira iz drevnih vremena. Još pre nekoliko milenijuma su ljudi shvatali da postoji prirodna, jaka i neposredna veza između svjetlosti i bioloških procesa u organizmima živih bića. U starom Egiptu, sunčeva svjetlost je korišćena u medicinske svrhe, dok je nešto kasnije, u antičkoj Grčkoj, Hipokrat opisao uticaj sunčevih zraka u lječenju nekih organskih poremećaja i bolesti.
Svjetlosnu terapiju su kasnije rutinski u svojoj praksi koristili ljekari u starom Rimu i u arapskim zemljama širom Bliskog i Srednjeg istoka. Premda u to vrijeme nije bilo odgovarajućeg naučnog objašnjenja veze između svjetlosti i opšteg zdravlja čoveka, bilo je sasvim jasno da sunčevi zraci utiču snažno i pozitivno na ljudski organizam.
Helioterapija u užem smislu
Pod helioterapija u užem smislu kao helioterapiju možemo shvtiti liječenje sunčevom energijom. Sunčeva svjetlost utiče na ritam spavanja i budnosti. Pojavom svjetla budimo se, ubrzava nam se metabolizam, rad srca, mozga, probava i aktivnost. Nestankom svjetla u organizmu se pojačano izlučuje melatonin, hormon koji potiče uspavljivanje.
Sunčeva svjetlost omogućava stvaranje ujednačenih rezervi kalcijuma i fosfora. Za zaštitu organizma nam je neophodan vitamin D koji nam daruje sunce. Devedeset posto dnevnih potreba za njim proizvodi koža, a ovaj proces je moguć samo pod dejstvom ultraljubičaste svetlosti, odnosno sunca
Vitamin D se stvara u koži pod djelovanjem sunčevih zraka na otvorenom. Ultraljubičaste zrake transformiraju prekursore (7-dehidrocolesterol) u provitamin D.
Vitamin D omogućava apsorpciju kalcijuma iz hrane u organizam. Isto se odnosi i na fosfor - nedostatak vitamina D znači nedostatak fosfora i kalcijuma u unutrašnjem skeletu, a to će dovesti do oštećenja skeleta i vjerovatno reume.
Sunčanje -doziranje zavisi od:
- godišnjem dobu
- nadmorskoj visini
- dobu dana,…
Obratite pažnju:
Da bi se helioterapija pravilno primjenjivala neophodno se pridržavati preporučenih pravila. Izlaganje sunčevim zrakama mora biti postepeno, posebno vodeći računa o pravilnom doziranju te o individualnim razlikama u osjetljivosti na sunčeve zrake. Najvažniji princip u helioterapiji jeste postepenost.
Sunčanje počinjemo s 10 minuta (po 5 minuta sa svake strane), a svaki idući dan dodajemo po 5 minuta dok ukupno ne postignemo 60 minuta (30 min sa svake strane).
Ne preporučuje se izlaganje suncu više od 4 h na dan.
Obavezno upotreba zaštne kremu s aktivnim faktorom.
Izlaganje suncu obavezno izbjegavati između 11 i 15 h.
Osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa ne savjetuje se duži boravak na suncu, jer toplina ima nepovoljan utjecaj na tok bolesti! Pacijenti sa reumatoidnim artritisom imaju i povećani rizik kardiovaskularnih oboljenja, te trebaju posebnu pažnju da obrate pri dužem izlaganju suncu.
Specijalne tehnike fototerapije
Kad je zračenje prirodno obično se naziva helioterapija (terapija suncem). Može se kombinovati s aerosolom mora pa se naziva heliotalasoterapija ili s kupanjem u moru – heliobalneoterapija.
U liječenju se koriste umjetne svjetiljke jer se mogu izabirati specifične talasne dužine svjetla u koje, između ostalog, ubrajamo i terapiju laserom te, u holističkoj medicini, terapiju pojedinim svjetlosnim bojama.
Osim samog svjetla, u terapiji se mogu koristiti i lijekovi u obliku kreme, tekućine ili tableta koji se zovu fotosenzibilizatori. Oni na određen način usmjeravaju i pojačavaju djelovanje svjetla kojem se pacijent izlaže jer potpomažu složene fotokemijske procese koji se žele postići izlaganjem svjetlu.
U najčešće korištene terapiju svjetlom ubrajaju se i specijalne tehnike zračenja UV i IC zračenja (vidi) UV ZRAKE (UVA, UVB, UVC) i INFRACRVENO ZRAČENJE.
Biološki najaktivniji dio elektromagnetskog spektra je ultraljubičasto zračenje (UV).
U fotobiološkim se procesima elektromagnetsko zračenje pretvara u hemijsku energiju, što uzrokuje fotohemijsku reakciju
Različite vrste svjetlosti pospješuju regeneraciju tkiva i smiruju bolove kod bolova zbog reume, bolova u mišićima, ili u kičmi.
Za sve nabrojane tehnike neophodna je konsultacija sa liječnikom zbog moguićih kontraindikacija.
jump top
Podnožje-Footer-veze-