Header dijagnostika
Navigator DV2

Rehabilitacija

Fizijatrija

Fizikalna medicina je grana medicine koja se u dijagnostici, liječenju, rehabilitaciji i profilaksi koristi različitim oblicima fiikalne energije (mehaničkom, toplinskom, električnom itd.)
Fizijatrija je grana medicine koja se bavi fizikalnom terapijom.
Fizikalna terapijaje primjena fizikalnih agensa (termalnih, mehaničkih, elektromagnetskih) u svrhu liječenja. Sinomim je fizioterapija.
Sam naziv fizikalne terapije potiče od grčke reči physis, što bi u prevodu značilo priroda. Dakle, fizikalna terapija se služi energijom u svrhu liječenja i prevencije raznih zdravstvenih stanja.
Prirodni i vještački agensi
U dijagnostici i terapiji, kao i u preventivnom liječenju koriste se razne metode, u medicini poznatije kao agensi, pa tako postoje prirodni (voda, vazduh, sunce, pokret, korišćenje mineralnih voda, ljekovitog blata) i vještački agensi (svjetlosni talasi, električna struja, ali i razne druge oblike energije dobijene vještačkim putem).
Poboljšanja poslije fizikalne terapije
Promjene koje možemo očekivati poslije primjene određenih procedura fizikalne terapije su poboljšanje cirkulacije, ishrane i trofike tkiva, samim tim sprječavanje zastoja krvi i otoka tkiva. Mogu se ubrzati i regenerativni procesi, kako u pogledu anatomske i fiziološke tako i funkcionalne regeneracije
Fizijatrijske metode vjerovatno najstarije metode u medicini
U različitm formama i oblicima čovjek je od davnina znao za korisno djelovanje pokreta na mnoga stanja i tjelesne tegobe.
Blagotvorno djelovanje vježbi uočili su stari Grci, Egipćani i Kinezi.
Hipokrat je u svojim djelima isticao značaj i korisni učinak vježbi uz primjenu masaže.
U Kini se 2700 godina prije nove ere pojavila knjiga «Kong-fu» (iskustvo čovjeka), u kojoj se ističu elementi terapijske gimnastike i njenog utjecaja na organizam.
Liječnik i filozof Avicena u svojoj knjizi «Kanon medicinskih znanosti» posvećuje pozornost terapijskoj gimnastici.
U Europi u 18. stoljeću Ling, osnivač moderne medicinske gimnastike, osnovao je prvi zavod za «medicinsko vježbanje» u Stockholmu. Tzv. «Švedska terapijska gimnastika» dugo je bila prisutna u mnogim zdravstvenim ustanovama i centrima. Još i danas se većina terapijskih sprava i pomagala zovu švedska klupa, švedski stol, švedske ljestve i dr.
U 19. stoljeću razvija se primjenjenja medicinska gimnastika za razna obolijenja.
I tako do danas, gdje se koriste različite metode od starih do najmodernijih magnetnih i elektromagnetnih zračenja.
jump top
Podnožje-Footer-veze-