Header dijagnostika
Navigator DV2

Rehabilitacija

Termoterapija -Krioterapija-TOPLINSKA TERAPIJA

grč. termos=topao Upotreba topline i hladnoće u terapijske svrhe u okviru fizikalne terapije.
Primjena toplote i hladnoće koriste se kao pripremne procedure za sve ostale oblike fizikalne terapije, posebno prije kineziterapije, i po pravilu se kombinuje sa magnetnom terapijom.
Ključni terapijski efekat i zagrijavanja i hlađenja je kvalitetna vazodilatacija, širenje krvnih sudova i razmekšavanje vezivnog tkiva. Kao rezultat te pojave nastupa smanjenje bolova, relaksacija mišića, omekšavanje svih tkiva, pa i ožiljaka u tretiranom poručju, popravljanje metabolizma i lakša eliminacija raspadnih produkata organizma.
Kod termoterapije doza se ocjenjuje opisnom ocjenom.

Načini primjene termoterapije

Boca s toplom vodom
– gumena ili mekana plastičan boca se napuni sa toplom vodom te postavi na zahvaćeno područje 20 – 30 minuta.
Električna deka/jastučić
– prednost električni grijane deke ili jastučića je u održavanju konstantne razine topline.
Grijani oblozi i gel oblozi
– mogu se nabaviti u trgovinama te se griju u mikrovalnoj pećnici ili vodi i imaju tendenciju zagrijavanja kože do 30 minuta.
Topli flasteri
– jednokratne, ljepljive trakice se mogu nositi na koži ispod odjeće, pružajući udobnost i nekoliko sati primjene niske razine topline. Neki flasteri sadrže i mast za ublažavanje bolova.
Vruća kupka, hidromasažna kada ili parna kupelj
– koristi se vlažna toplina koja ima tendenciju da stimulira opći osjećaj ugode i opuštanja koji mogu pomoći smanjiti bol i opustiti zglobove. Ponekad duže tuširanje toplom vodom može zamijeniti toplu kupku ako kada nije dostupna.
Suha sauna
– također dovodi do relaksacije, smanjenja bolova i opuštanja zglobova.
Različite forme apliciranja parafina
Parafinoterapija smanjuje hroničnu bol u zglobovima i opušta mišiće i poboljšava protok krvi na tretiranom području. To povećava raspon pokreta za osobe s artritisom. Nakon parafinoterapije koža na tretiranom području postaje glatka i omekšana.
Parafin je vosak koji ima vrlo visok toplinski kapacitet, što znači da je u stanju apsorbirati i zadržati veliku količinu topline. Kad umočite ruku ili nogu, na primer, u parafinsku kupku toplota se prenosi sa voska na zahvaćena područja i nakon toga se stvrdne kao rukavica.

Vrijeme primjene termoterapije

Vrijeme primjene zavisi o lokalizaciji boli. Da bi bila djelotvorna toplina mora prodrijeti do zahvaćenih mišića i zglobnih tkiva. Prekratka primjena će samo zagrijati kožu, a ne i zahvaćena tkiva.
Kod male do umjerene boli u zglobovima koji su bliže površini kože kao što su gležanj ili lakat dovoljno je 15 – 20 minuta primjene.
Kod intenzivnijih i dubljih ozljeda kao što su umjereni do teški artritis kuka ili donjeg dijela leđa korisno je toplinu primjeniti 30 minuta, može i duže.
Toplina nije uvijek preporučena i primjerena. Tako se toplina se ne smije koristiti ako je zglob natečen ili su prisutne modrice, u tom slučaju se primjenjue krioterpija.
Primjena topline se ne preporučuje za osobe koje boluju od dermatitisa, duboke venske tromboze, dijabetesa, periferne vaskularne bolesti, otvorenih rana, teških kognitivnih oštećenja, kao i kod osobe koje boluju od bolesti srca i hipertenzije.
Blatnim i termopak oblozima ublažavaju se bolovi i postiže veću fleksibilnost mišića. Kod poremećaja periferne cirkulacije upotrebljaju se termopak jastučiće. Kriopak gelski jastučići se koriste za rashlađivanje kod akutnih upala, za smanjenje bola i otoka na pojedinim segmentima lokomotornog aparata, te za smanjenje napetosti mišića.
Krioterapija
Liječenje hladnoćom je oblik termoterapije, a naziva se krioterapija.
Hladnoća djeluje na krvne sudove tako što ih prvo sužava a onda dolazi do njihovog naglog širenja. Led se koristi najčešće kod otoka, akutnih upala, za blokadu bola i kao uvod u druge terapijske procedure.
Za hlađenje se najčešće koristi led ili ledena vodu. Krioterapija izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova tako što stimuliše receptore za hladnoću koji se nalaze u koži.
Poslije 10 minuta rashlađivanja dolazi do procesa širenja krvnih sudova (vazodilatacije) koja je uzrokovana hladnoćom a zatim dolazi do sužavanje krvnih sudova pod uticajem kontrakcije mišića zida datog krvnog suda, a posebno velikih arterija i malih arteriola (vazokonstrikcije). Vazodilatacija je zaštitna reakcija organizma na potencionalno oštećenje tkiva.
Glavni efekat rashlađivanja jeste smanjenje metabolizma tkiva.
Pažnja: Kao posljedica aktivne vazodilatacije javlja se pad krvnog pritiska.
Tačkasto usmjereno hlađenje
Na slici je dat primjer kriotura, jednog od namjenskih uređaja za kontrolisano i ciljano dubinsko hlađenje tkiva. Kontrolisano tačkasto hlađenje tačno određenog dijela tkiva efikasno i brzo smanjuje bol. Obično se koristi kod postoperacionih i bolnih upala..
Duboka termoterapija
Duboka se odnosi na izvore energije kojima se zagrijavaju dublje smještena tkiva (UZV ili EMV).
jump top
Podnožje-Footer-veze-